Kutkuttava ja monia ärsyttäväkin henkilöbrändäys kiinnostaa lukijoita. Anglo-Saksisissa maissa kuten USAssa, Britanniassa ja Australiassa, sekä latinokulttuureissa kuten Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa, sekä maissa, joissa väkiluku on Suomen rinnalla monikymmenkertainen, on erottuvuuden ja huomion hakeminen itsestäänselvyys. Talouselämän ja kulttuurin sekä politiikan huiput pyrkivät määrätietoisesti vaikuttamaan brändiinsä. Itseään ja yritystään voi nostaa esille uutisiin monella tapaa. Teoilla ja tempuilla. Vaikka parhaan ja aidoimman brändin pohjalla on tietysti oikea, elävä persoona. Suomesssa rivistä erottuva saa helposti nokkaansa. Maatalouskulttuurissa joukosta puskeva leimattiin helposti "sonniksi" ja yhteisö sekä ylhäisö rankaisi railakasta.
Nyt elämme huomio- ja elämystalouden aikaa. Viestinnällä on valtaisa merkitys. Silti sitä osaa liian harva. Kyseessä ei ole luonnonlahjakkuus, vaan asenne ja halu oppia. Ja löytää persoonallinen tyyli.
Kirjoitan aiheesta "Henkilöbrändi" parhaillaan kirjaa, mutta koska aiheesta on paljon helpompaa kirjoittaa värikas mielipide kuin kokonainen kirjallinen, harjoittelin aihetta Kauppalehden Online -sivuston Yrittäjä blogiin. Kolumnista tuli kuitenkin liian ärsykerikas ja vauhdikas, enkä uskaltanut antaa sitä Kauppalehdelle. Jottei kirjoitus menisi hukkaan, kokeilen sen tehoa tässä blogilaboratoriossa.
Brändikäs
Miksi papinkaavusta pikkutakkiin kääntynyt kirkkoisä kiinnostaa enemmän kuin 247 muuta eurovaaliehdokasta? Onko naispuolinen Mep-ehdokas samaa kuumaveristä rotua kuin Usan ykkösleidi, joka poseeraa pakkasessakin käsivarret paljaana?
Miksi ministeri nappaa jenkkikollegalleen saman pikkuveskan, kun pressakisan ennakkosuosikin tuore vaimo? Miksi bisneksissään miljoonia polttanut, ketteräkielinen mainoskunkku pääsee kerta toisensa jälkeen talouslehden kanteen? Miksi vaitonaiset formulastarat avautuvat asuntokauposta? Ja miksi superpankkiirin asuste on aina koira ja kävelykeppi? He oivaltavat että vain turisemalla olet brändikäs. Ja ah, niin mediaseksikäs.
Turinataloudessa mehevä liha ja stoori myy
Talouden käänteille ja yhteiskunnallisille ilmiöille kuuluu keksiä tarttuva nimi. Huomiotalous, elämysekonomia ja lattelama ovat termejä, joita hokemalla osoitamme hoksaavamme mihin maailma suuntaa seuraavaksi. Lanseeran tässä uusimman, turinatalouden. Vuosikymmenen brändien puhemiehet ovat kouhottaneet tarinoiden tarpeellisuudesta. Tarvitset hissipuheen, dinnerdraaman ja aina uuden uskomattoman tarinan saamaan kuulijat korvat hörölle. Ja median valpastumaan. Nyt pelkkä tarina ei enää riitä. Tarinaa ei ehkä jaksa kuunnella, jos brändistäsi uupuu turina.
Tilannetajuisesti turiseva yritysjohtaja ja poliitikko korjaa potin
Jos julkisuus kuuluu työhösi tai huomion puute vaivaa sinua ja yritystäsi, hio huippuun kyky turista. Turina tarkoittaa että osaat tunneälyllä lukea, mitä vastapuoli tänään haluaa kuulla.
Jos kauppakeskuksesi on unohtunut, uutisoi itsesi vaikkapa treffeille. Jos muut ovat harmaata pukumerta, leikkaa helmaa ja vilauta hauista. Jos huippukokous on tylsä, paras ampaista lenkille.
Vartioi viestisi omaperäisyyttä, sillä moni yrittää samaa. Mieti myös millä visuaalisilla vekottimilla jalostat olemuksesi erottuvaksi. Näin osoitat tietä median rakastaman symboliikan sankarina. Jenniveska ei vilahtanut viimeistä kertaa. Se on pian pressapelin kuumin ase. Ajankohtaisilla symboliaseilla takaat että lehdistö laukkaa perässäsi. Viihdeotsikoiden sekaan voit sitten latoa painavampaa sanomaa.
Miten brändikäs turina tehdään?
Turina vedoista esimekkejä: uusiutuvat urheilutempaukset, joissa vastapuoli on vaikkapa vierailumaan ministerikollega, papille harvinaiset kulkupelit ja arjen askareet, joihin ei uskoisi yritysjohdon ylentyvän. Lisämausteena kansassa tunteita nostattavan tunnistettavan brändin tuotteiden käyttäminen, uskollisuus väreille, pukeutumistavalle, maneereille ja puhetyyleille tekee sinusta kiinnostavan hahmon. Brändikkyys koostuu kolmesta asiasta. Mielikuvitusta villiinnyttävästi vastakohtien asettelusta, tunnistettavista symboleista ja veikeästä tavasta välittää tylsäkin viesti. Maassa, jossa poliitikoista ja johtajista promille osaa puhua, turina brändikäs saa kymmenet toimittajat tilaisuuksiinsa.
Verkota oma linjasi
Asiaa ei voi tietenkään unohtaa, eikä kykyä käyttää internetin viimeisimpiä vempaimia, jotka osoittavat yrityksesi tuottavan turinaa tauotta. Yhdysvalloissa musatähdet ja yritysjohtajat ovat jo rekrytoineet sadoittain puolestaan turisijoita, jotka suoltavat päähenkilöltä kuulostavaa turinatuubia ja kuvavirtaa verkkoon. Moni povaa näille internetin äänitorville nopeaa kuolemaa. En usko, sillä sosiaalinen media on iskenyt kivikaudelta ihmistä kiehtovaan aarrealtaaseen. Nimittäin narsismin kaivoon. Oman kuvan ja turinavirran toistuva näkeminen kun synnyttää pohjattoman nälän. Turinaa on saatava lisää. Ensin meistä kaikista tulee työelämän epävarmuuden myötä yrittäjiä. Huomenna verkon taitavista tulee brändikkäitä. Ilman turinaa yritys tai pomo jää pimentoon.
Ps. Englannissa erään pörssiyrityksen tiedottaminen ei kiinnostanut ketään. Toimitusjohtaja nappasi tulosjulkistukseen asusteekseen naisten käsilaukun. Kassi keikkuen firma nousi uutisiin.
Kolumnistin huomioita: Joka sanaa ei tietenkään kannata ottaa lainhuutona. Silti voi pohtia mikä painuu mieliin.