Filosofi liikuttaa hallituksia
Muutamia viikkoja sitten mailiin tipahti kutsu uutuuskirjan lanseeraustilaisuuteen. Kutsujina 4 ministeriä; Pääministeri Vanhanen, työministeri Sinnemäki, valtiovarainministeri Katainen ja kulttuuriministeri Wallin. Lanseerauspaikkana oli maan varjelluimpiin ja pompööseimpiin vallan linnakkeisiin kuuluva Säätytalo Helsingin Kruununhaassa.
Olin haavi ammollaan siitä, miten suuresti ihailemani ajattelija, ajankohtainen kirjailija, globaali älypeluri ja Suomen "Filosofi as a service industry" käsitteen prinssi, Pekka Himanen osaa tuottaa ja vaikuttaa.
Jälleen kerran Pekka ylitti odotukset ja nosti rimaa meille muille "harrastelija-aattelijoille & pohtijoille", jotka työhuoneiden perukoilla passiivisesti mietimme, miten Suomea pitäisi kehittää. Hommiin vaan siitä!
Kuten Kirsti Paakkanen on äitinsä kasvatusmetodista sanonut; "Tee ihme päivässä, vaikka pienikin!"
Käsikirja kertoo miten Suomen renesanssi rakennetaan
Pekan tänään julkaistu raportti Kukoistuksen käsikirja "Suomalaista tulevaisuudesta" on mahtava pampfletti. Ja hyvä teko yhteiskunnan ja kulttuurin edistämiseksi. Se kannattaa jokaisen lukea, sillä hallitus eikä ministerit eivät Suomea muuta, vaan jokainen meistä omilla ajatuksillaan ja päivittäisillä teoilla.
Se on myös äärimmäisen taitava ja hyvin ajoitettu markkinointiteko ja PR-tempaus, sillä hiiltynyt Himanen päätti kirjoittaa raportin hallitukselle ilmaiseksi. Olihan Himasen pari vuotta sitten kirjoittamaa raporttikirjaa, "Suomalainen unelma" oli moitittu Suomen historian kalleimmaksi.
Siitä Pekka taisi kuitata 40 000 euroa. Tämän päivän kirjan saa valtio ilmaiseksi, mutta kustantaja WSOY myy sitä kansalle 29 euron kappalehintaan. Good deal!
Suuruuksienkin on annettava enemmän kuin pyydetty - Palkinnoksi asiakas tilaa ehkä toiste?
Pekan uusimman tuotteen nerokkuus piilee sen ajankohtaisuudessa, hienosti yhteenliitetyissä päivän politiikkaa ja aherrusta suuremmissa kysymyksissä:
"Mikä on Suomen ja suomalaisen kulttuurin tulevaisuus? Miten synnytetään kannustava kukoistus?", sekä Pekan tavassa esittää asiat selkeästi, hauskasti ja riittävän omaperäisesti. Pekka päätti näyttää ja kirjoittaa vielä laajemmin kuin oli pyydetty, mikä sai tilaajan, Pääministerin hykertelemään tyytyväisyydestä.
Himanen naurattaa enemmän kuin Stubb, ja muodostaa ajattelemaan herättäviä, usean lauseen selkeitä kokonaisuuksia
Pekan mittava esitys alkoi hauskoilla tarinoilla, esimerkiksi:
"Mitä pitää tehdä kun näkee kadulla elämänsä naisen, huutaa kenties seis?" tai "6-vuotias kysyy äidiltään, onko tämä olemassaolomme tositeeveetä vai tulemmeko videolta?"
Lisäksi Pekka kysyi mitä haluamme että meistä, vuoden 2010 vaikuttajista (joihin lukijatkin te kuulutte) muistetaan vuonna 20100? Itsekkyytemme vai laajemmat kuviot.
Tuttu kysymys uusissa kansissa
Maailman myydyinpiin bisnesbestsellereihin kuuluvat "Seven habits for successful people" tai "First things first" alkavat juuri tällä kysymyksellä. Vertailu sikseen.